Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτάθλημα Ελλάδος 1922 - 1923

Είναι η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έφερε το όνομα Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και διοργανώθηκε από την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος, που ήταν αναγνωρισμένη από τη ΦΙΦΑ και υπήρξε πρόδρομος της ΕΠΟ Προηγήθηκαν τα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών - Πειραιώς και Μακεδονίας με ευθύνη των τοπικών ενώσεων. Οι δυσκολίες, το δαπανηρό των μετακινήσεων και άλλα προβλήματα, οδήγησαν την ΕΠΣΕ στην απόφαση ο πρωταθλητής Ελλάδος να αναδειχθεί από ένα μόνο ματς μεταξύ των πρωταθλητών Κέντρου και Θεσσαλονίκης. Ο τελικός αγώνας διεξήχθη στις 12 Αυγούστου 1923 στο γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με νικητή τον Πειραϊκό Σύνδεσμο επί του Αρη Θεσσαλονίκης Ο Πειραϊκός, με τους τέσσερις αδελφούς Ανδριανόπουλους στην επίθεση, οι οποίοι την επόμενη χρονιά δημιούργησαν τον Ολυμπιακό, επικράτησε άνετα επί του Αρη με 4 - 1 Στη Θεσσαλονίκη ανέμεναν με ανυπομονησία τον τελικό αγώνα που θα αναδείκνυε τον πανελληνιονίκη ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει η εφημεριδα "Μακεδονία" ( φυλλο 13 /8/ 1923 ):

"Η μεγάλη νευρικότης η οποία από εβδομάδος και πλέον κατείχε πάντας τους αθλουμένους και φιλάθλους της πόλεως μας δια το αποτέλεσμα των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των ομάδων του Πειραϊκού Συνδέσμου και του Αρεως έληξε...
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ανεδείχθη και πάλιν νικητής με τέσσερα τέρματα έναντι του Αρεως ο οποίος κατώρθωσεν να κάμη μόνον έν"

Παρά την πίκρα τους οι Θεσσαλονικείς φίλαθλοι αναγνώρισαν την ανωτερότητα της πειραϊκής ομάδας:

"Το πολυπληθές φίλαθλον κοινόν, το οποίον κατεπλημμύρισε τον απέραντον στίβον του "Ηρακλέους" και μετ' εξαιρετικού ενδιαφέροντος παρηκολούθησε τον αγώνα, δεν ηδυνήθη να μη θαυμάση την αριστοτεχνικότητα των παικτών του Πειραϊκού Συνδέσμου... Χάρις εις την αριστοτεχνικήν συνοχήν των ούτος κατά το λήξαν ποδοσφαιρικόν έτος ανεδείχθη Πανελληνιονίκης"

Ο τελικός αγώνας διεξήχθη στο γυμναστήριο του Ηρακλή και ξεκίνησε στις 6 μμ
Από την προαναγγελία προκύπτει πως ήταν ο πρώτος τελικός. Προφανώς, θα ακολουθούσε και ρεβάνς στον Πειραιά, που μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα θεωρήθηκε περιττή, δεδομένου και του κόστους της μετακίνησης. Η προαναγγελία του αγώνα έχει ως εξής ( εφημεριδα "Μακεδονία" φυλλο 11 /8/ 1923 σελις 3 ):

"Την Κυριακήν 12 τρεχοντος ( αύριον ) και ώραν 6 μ. μ συναντώνται εις το γυμναστήριον του Ηρακλέους αι ποδοσφαιρικαί ομάδες του Πειραϊκού Συνδέσμου, πρωταθλητού Αθηνών - Πειραιώς, Σμύρνης και του Ποδοσφαιρικου Συλλόγου Αρης, πρωταθλητού Μακεδονίας - Θράκης δια το πρωτάθλημα της Ελλάδος. Η ομάς του Πειραϊκού Συνδέσμου αφικνείται το Σάββατον δια του επιτάκτου ατμοπλοίου "Χίος"
Ο αγών ούτος, ο πρώτος δια το νεοσυσταθέν Πανελλήνιον πρωτάθλημα προμηνύεται πεισμωδέστατος

ΤΕΛΙΚΟΣ:

Κυριακή, 12 Αυγούστου 1923 Θεσσαλονίκη, γήπεδο Ηρακλή:

Πειραϊκός Σύνδεσμος - Αρης Θεσσαλονίκης: 4 - 1 ( 1 - 1 )

Οι συνθέσεις των ομάδων με την ορολογια της εποχης:

Πειραϊκός Σύνδεσμος

Τερματοφύλακας: Βλάσσης
Οπισθοφύλακες: Χαλκιόπουλος, Πέππας
Μέσοι φύλακες: Γαβαλάς, Κεχαγιάς, Πανόπουλος
Εμπροσθοφύλακες: αδελφοί Ντίνος Ανδριανόπουλος
Γιάννης Ανδριανόπουλος ( αρχηγοί ) Γεώργιος Ανδριανόπουλος
Βασίλης Ανδριανόπουλος, Χατζηανδρέου

Αρης Θεσσαλονίκης
:
Τερματοφύλακας: Σεραφείμ
Οπισθοφύλακες: Απόστολος Νικολαΐδης, Κώστας Βικελίδης
Μέσοι φύλακες: Οπλοποιός, Τώνης, Καλούδης
Εμπροσθοφύλακες: Βλαχόπουλος, Κεσίσογλου, Αγοραστός
Ιωαννίδης, Πάγκαλος


http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=4103&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASYASXASMASkASbASeASJASRASZASX&CropPDF=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου